CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

Special Day"D

Daisypath Anniversary tickers

Happy Old Day..

Daisypath Happy Birthday tickers

I belong to you...:*

i belong to you Pictures, Images and Photos

Sunday, 19 June 2011

Perhentian Island Trip

Assalamualaikum..

Actually trip ni da lama blalu tpi rasa nak share gak sebab most of trip yang kitorang pergi mesti ada something special either good or bad...hmm we all pergi trip ni on 2,3,4 Febuary 2011...

Sangat excited nak ke trip kali ni sebab dahla jauh,i mean jeti dia kat Kuala Besut.1st time nak sampai sana.n one more thing date yang we all nak pegi ni betul2 jatuh on my hubby's birthday on 3rd feb.hehe...

Pepagi breakfast dlu,erm apalagi makan nasi dagangla,femes kat terengganu kita!yummy...:D

And then we all bkumpul kat sini sementara masing2 g park kete...


Sebenarnya kat dalam hati ni cuak pun ada sebab yela naik bot kan.dengan xpandai berenang and macam2 boleh jadi kan...lagila bila gtau my mum nak ke Perhentian,my mum cakap nape g musim tengkujuh????eh haahla kat terengganu tengah musim tengkujuh...cemana la boleh lupa...aduyai..tapi msing2 pun da sampai so layan jelah...hopefully sume ok...so we all divide by 2 boats..n most important is pakai life jacket.

Rupanya pjalanan menaiki bot sangat2 xok!!!uuuwaaaa....ombak kuat gile..memang pengalaman yang paling menyeramkan sepanjang hidup i...bayangkan sepanjang2 tu baik laki n prempuan xbrenti2 menjerit...Allah je yang tau perasaan masa tu....memang fikir bot ni terbalik je..thats y memang xde satu gambar pun yang dicapture atas bot sebab kalau pegang je hp memang boleh tercampak...ploppp msuk dalam air,huhuhu...:(

Tapi ada jugak satu insiden yang kelakar,actually masa gerak from kl malam tu,i n hubby sempat tapau pizza.buat makan dalam kete masa perjalanan,so pagi tu ada lebih so my hubby sohla bawak naik bot kunun2 nak makan atas bot sambil hayati keindahan alamla...budget bot tu tenang je dbuai2 skali haaa ambik!!smpai pizza pun tcampak keluar dari kotak....

gelak je mat salleh sbelah i,yela yang i ni mana nak pegang handbag,mana nak pegang lengan kawan i,ngan tudung lagi yang nak tercabut...uwaa...mat salleh berdua ni steady je...siap leh sembang2,yang kitorang sume da mcam nak mati.....felik i felik...hahhaha...selama 40min camtu gakla bertarung sampai rasanya banyak tertelan air masin sebab menjerit punya pasal(kenapa tertelan????yela menjerit kan bukak mulut,huh).....huuuu:(

bot diorang ni lagi dasyat,tengok my friend ni dahla,punyala cuak muka dia...tengok tu basah kuyup!!!!!


Okey time ni dah boleh senyum dah...n siap peace lagi tu....kitorang tukar naik sampan untuk ke pulau...tapi fobia sket2 tu tetap ada tapi bila nmpak air tenang je...hilangla gundah gulana.....:)...tu my hubby ada lagi pizza kat riba dia tuh...rasanya kotak je tuh,isi sume da tkeluar masuk laut...ikan dah makan...haha...

Sikit pengenalan tentang Pulau Perhentian ni actually dulu menjadi tempat persinggahan kapal2 dari Asia Tenggara,thats why pulau ni diberi nama Perhentian.Dan sampai sekarang pun pulau ni masih menjadi tempat berlabuh kapal2 yang ingin berlindung dari angin kuat.Pulau Perhentian juga ada dua lagi pulau di dalamnya iaitu Pulau Besar dan Pulau Kecil.Yang bestnya kalau pergi pulau ni off coursela terumbu karangnya yang cantik yang famous nak snorkeling ke kan....:)

ini adalah resort n chalet yang ada kat Pulau Perhentian..boleh pilih mana suka...hehe...

we all menuju ke chalet...mood:nak rest sebab dah penat menjerit...huhuhu...

Ni la chalet we all stay,nama dia Watercolors Paradise Resort kat Pulau Besar. Satu bilik dua org....




After da rehat2 kat bilik n mandi pape yang patut,petang tu masing2 aktiviti sendiri.Petang da agak2 lapar so kitorang pun lepak kat tepi pantai makan...ada satu kedai makan kat sini.kat sinila we all lepak...tapi harga dia double!haha...nasi goreng biasa pun dalam 8 hengget.milo plak 4 hengget gelas biasa tuh......makkk aihhhh....tpi layan jelah da lapar kan....kahkah...


Memang kitorang betul2 buat macam umah sendiri,tengok siap main dam lagi...n masing2 lepak tepi laut ambik angin....n ada segelintir tengah mengeringkan duit yang basah masa kat dalam bot.ada a few friends yang baru beli blackberry,siap masuk air n xboleh pakai...frustnye...huuuu......


Then dak2 laki ni decide main takraw...eh my syg tu pndai ke main takraw???memang xla tu...kikikiki....bagi bawak kete laju2 insyaAllah dia pandai.....kuikui...



sangat cantik!!!!!




Memandangkan hari 1st xde program,so i ngan sue n sya plan nak jalan2 hayati keindahan pulau...memang sangat cantik n tenang sangat...memang betul2 rasa hilang jap sesak kotaraya n kalau leh nak trus duk sni..haha...(syg,jum buat rumah kat sini...kuikui)


Masa kitorang duk bjalan hayati keindahan Pulau Perhentian rupanya my hubby ke Pulau Kecik.Dia dapat info yang kat Pulau Kecik ni ada mini market boleh beli roti and macam2 la lagi sebab kat pulau kecik ni ada perkampungan.ada sekolah n jumlah penduduk lebih kurang 1000 orang camtu...now i faham nape nasi goreng kat pulau besar mahal sangat,actually diorang pun pergi pulau kecik untuk beli bahan mentah n ulang alik naik bot...untuk ke pulau kecik(pergi dan balik) ni naik bot satu kepala dia caj RM10.so i pun kirimla megi,roti n nescafe 3 in1...hehe...


Ni plak tempat kalau nak caj hp ke laptop ke,ipad ke....n ada wifi...:)



So pepagi on second day breakfast kat kedai yang satu tu gak,makan roti canai pun RM2 sekeping kut da lupe...hihi...roti canai pun yang segera nye...hmmm....i pagi2 makan megi(xtaula mulut ni rasa nk makan megi)...my hubby makan nasi goreng cina..sedap katanya...:)


Today we all snorkelinggggggg.....and i sangat2 excited..y?sebab ni 1st time i snorkeling..takut jugak sbab i mana pandai swimming tapi snorkeling ni xperlu pandai berenang pun janji kene pandai pakai mask and snorkel tu.....huuu....


kat sinila we all snorkeling...cantik sangat view dia tapi for me yang 1st time ni snorkeling kat tepi2 laut jelah,dahla banyak batu karang...tengah2 snorkeling...awww awww menjerit sebab kaki kene batu karang...hahhaa....kelakar je,nak ke tengah takut hanyut...wakaka....:D..tapi seriously satu pengalaman yang sangat2 best....nak snorkeling lagiiiiiii.....n u know what????my hubby paling lama snorkeling siap nampak dia je cam xkenal sbab sunburn gilerrrrrr.......kuang2..

Kami tengah tunggu turn nak naik boat ke "kampung".

tgk my hubby...kan ke tanned terlebey tu...kuhkuh...macho la tu rasa kunun...hakhak...




Pas snorkeling sume balik mandi n siap2...n kitorang nak ke kampung..nak beli makanan n nak makan,sangattttt laparrr....n lagi teruja bila ada kwan yg dah pegi cakap ada jual nasi lemak,nasi dagang n nasi minyak kat sana.....wow.....i likeeee!!!!(dalam hati ada sikit risau naik 2kg,sbab mmang plan nak melantak sakan..haha)masa naik bot ni agak fobia jugak,tapi nasib baik air tenang n rasa cool sesangattt....

Otw ke "kampung"...da bleh snap2 pic sebab ombak tenang.....:)


Sempatla menggedik2 ngan yaya ambil gambar....:)


Ni la saat yang ditunggu2..hehe...i siap beli untuk makan n siap tapau lagi satu untuk dinner..n ada rojak buah jugakkk...sedappp....n tulah mini market nak beli makanan pape....:) and untuk kenang-kenangan i bought a pario...niceee....:)(n pario tu i pkai kat trip krabi)


Kat sinila we all lepak makan beramai2...actually makcik kedai ni xde,so kitorang pun tumpangla makan n buat cam kedai sendiri....kui3...kitorang ada dlam 3jam untuk lepak2 kat "kampung" ni...kat kampung ni kereta xde n pengangkutan utama adalah motosikal n basikal...:)

and lagi dan lagi bergambar.....hihih...tengok tu siap tapau banyak lagi bawak balik pulau besar...hehe...

yup camtula air...sgt2 jernih sampai leh nampak ikan2 tu.....cantik sgt2!!!my hubby da teruja dah....(katanya kalaula bole bwk balik 2,3 ekor bela..yeee tima kasih,heheh)


Besttt...:D

suka sangat view yang ada bot2 and sampan2 camni....really2 beautiful...indahnya ciptaan Allah(teringat view camni masa pegi Labuan dulu tapi xsempat snap pic..)


Balik je dari kg,so sume buat aktiviti sendiri...xkisahla nak lepak ke,nak balik tidur ke...sbab memang trip ni betul2 nak rehatkan diri n minda....n ready untuk meeting at night...n tonight is hubby's birthday!!!!sorrylah sayang..honey xdapat nak cari kek tengah2 pulau cam gini,nak buat sndiri tau2 jelah kan....:(


After meeting, i gtau one of our friend that tonight is adam's birthday,so diorang pun plan la nak kene kan dia...biasalah budak laki,msti nakal2 idea diorang...then da hampir 3rd febuary kul 00:00,diorang sume kunun2 plan nak bgambar...n adam plak btul2 g duduk depan...apalagi sumela toing2 telur atas dia....hahhaha...ops!sory syg...:D

n i pun dapat telur...apalagi,i pun xlepaskan peluang toing atas kepala dia....kui3...sorry syg...honey pun xnak lepaskan peluang mungkin skali seumur hidup ni...haha....rasanya dekat 20 biji telur adam kene,dah telur mahalllll kat sini...macam2 diorang nih...haha....:D...but for me it's fun coz adam got an unforgettable moment here...:)...n pssstttt baju tu rendam 2minggu tau baru hilang bau telur..yarksss.....

Ni breakfast last day dah..enjoy sangat datang sini n feel relax sangat2....hopefully dapat datang lagi....:)


Nak balik dah,actually masing2 pun ada rasa fobia lagi nak naik bot.siap packing beg2 sume dlam plastik sebab takut air masuk...tapi hati agak lega sket sebab tengok ramai tourist baru sampai means keadaan pantai ok...


Now da sampai jeti,kat jeti ni ada jual souvenir..macam2 such as t-shirt,keychain n etc.Then masing2 konvoi sesama balik kl tapi me n hubby terus gerak ke kampung i kat kemaman...will spend 2,3 days kat kampung jenguk my family...:)


Berhenti lunch...lapoooo..... 

Actually i xsnap pic banyak sangat pun,kebanyakkan gambar2 ni my hubby ambik from one of our friend jugak...nama dia Faizal(ustaz)...thanks ustaz...(kak ina ambik gambar ni edit sket letak kat blog ni)..so berakhirla trip kali ni..seronok sebab dah sampai Pulau Perhentian...dpat pengalaman pahit manis kat sini....thanks to Allah coz everything went smoothly...:)




0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...