CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

Special Day"D

Daisypath Anniversary tickers

Happy Old Day..

Daisypath Happy Birthday tickers

I belong to you...:*

i belong to you Pictures, Images and Photos

Friday, 10 June 2011

Cameron Highland's Trip With My Family

Assalamualaikum:)

~ Nak bercuti ke Cameron Highland with family dah lameeee sgt plan tapi asyik2 xjadi because nak cari masa masing2 available mmang ssh.dgan i n adam yang kadang2 susah nak plan masa free,my sista(nida)plak,hubby dia keje offshore..so bila we all free,hubby dia plak yg kerja...tapi bila diorg free..kitorang plak yang ada event...haih macam2...kui3.

 Tapi one day i decide kene jadikan jugak sbab motif tpenting trip ni nak bwak my mum n adik2 yg lain pegi sana,my lil sista(zura) pon da teruja2 tengok gambar kitorang so mmang da smpai serulah tu kene bwak diorg sume.My mum plak jenis suka melancong jugak,patutla menurun kat i...haha.....cam i ngan adam mmg da penah smpai Cameron...ada trip ngan kawan2 n adam pon selalu meeting kat sana.

 Si nida pon da penah pegi ngan hubby dia.Almaklumla dia tu peminat tegar strawberry ngan bunga2 rose tuh....haha...hubby dia plak jenis senang,dia ckap je nak pegi tup2 da smpai sana....kui3.tapi so far yg i ingat,dua kali dia smpai sne dua2 kali fenin kepala....haha..(sbab sejuk ke apa da?xle duk oversea la lagu nih!hik3).Tapi trip kali ni pun hubby dia xfollow sebab kerja.Tapi nida dah ON,so kitorang ON jelah....;)

 So diorg pon gerakla dari ganu ke umah i dulu kat Shah Alam.Punyala diorg sesat ntah ke mana2 masuk Putrajaya lah,akhirnya kol 11mlm smpai...haha...(naseb baik smpai,kui3)..n i sangat excited sbab 1st time my mum sampai umah ni...my dad xdapat ikut coz ada meeting.So nida bawak my mum n adik2 yang lain jelah kan......my dad memang jenis xle duk diam,bnyak involve ngan JKKK kampung la,ngan UMNO lagila,so banyakla program dia...that's why dia happy bila we all plan nak bawak mum jejalan....:D

Esoknye mmang plan nak gerak sesama tapi biasalah kita merancang,Allah menentukan.Adam plak ttiba kene ke Perak pagi2 buta kol 6.Decide punya decide,akhirnya ketua rombongan si nida buat kputusan nak gerak dulu sebab adam xtau balik kul brapa.So dlam kol 10pg,bgerakla diorg ke sana.We all plan jmpa kat sne je nnti...Adam setel kerja dia agak lewat malam la jugak so kitorang trus gerak ke sne.Tpi my sis da siap book bilikla.Dalam kol 3 lebih pagi smpai n zzzzzzzz.....

Actually memang xpernah boring ke Cameron Highlands,g slalu pun xpe sbab for me macam pegi satu kawasan yang lain sebab sejuk sangat.Scenery pun cantik,dpenuhi pokok2 teh yang menghijau n bunga2an plak murah2....mcam2la ada tempat nak tengok butterfly,kaktus...mcm2la,nak tau lebih lanjut google je...heheh...


Tanggal 10hb April 2011,haa ni la wajah ceria kitorang yg kul 8pg da check out...aaaa ngantuk,haha..(tengok kakak(n/name untuk anak ppuan nida yg sulung) kt dpan tu da genyeh2 mata dah,ahaks!),yang paling susah nak bangun yg tinggi lampai kat blakang tuh,hihi....n adik bongsu plak tukang snap gambar.ptut xde dlam pic ni...kui3.


Kitorang breakfast kat kedai kat bawah hotel ni je,ada kedai mamak sebab my mum nak makan roti canai katanya....so sempatla posing2 sbelum mkn.n lpas tu kitorang tukar tempat sbab my mum mmang xle nak mkan kalo nampak org kua masuk toilet.Tu kepantangan dia,haha...even kalau dia tgh mkn n cucu dia ckap nak buang air ke apa ke....ye smpai d situ jelah dia mkn......xkiralah tgh mkan mee kari ke,nasi minyak ke,ikan 4 rasa ke...mmang dah xsmbung dah pastu.kuikui...


ha ni 1st tmpat kitorang smpai,b4 ni trip me n adam xpenah smpai sni.Nida yg gtau kat sini boleh pick strawberry sendiri..waaaa best ar camni,hehe...haa gambar ujung tu tgh mkan strawberry coklat...alaaa yang Datuk Ct Nurhaliza suka sngat tuh...mmang sedap pon!yummy2....;)


Ni plak pic i tengah menggedik posing dlam kebun strawberry nih...tgh petik strawberry pon nak berphoto kan?kan ke meng-delaykan masa camtu...hahaha...tapi nak buat mcamana,mmang habit berphoto ni xboleh dbuang lagi buat ms skarang...so?layan jelah..kuang3....tips nak petik strawberry ni jangan pegang buah dia,kene trus cut dri tgkai dia.Sbab takut cepat busuk.


Memang syiokkk!!!...lagi2 bila strawberry nye fresh2,merah...eii sgt2 menarik hati untuk masukkan ke mulut nih...haha...masa we all pegi pun org xbape ramai lagi sbab yela awal pagi kan...nasib baikla kalau x kene bersesak2...my mum tu petik strawberry comel2 je...sama size je sume.i main redah je smpai my mum cakap jangan ambik yang terlalu masak nanti xsedap.kene ambik yang sedang2 saja....oooo hehe:).adam plak satu pon dia xpetik,dia xbape minat makan strawberry..rasanya dia anti ngan buah warna merahla...tembikai pun xmkn...kuang3...


Hmmm memandangkan dia xbminat memetik strawberry,tulah kejenye bdiri tegak memantau kitorang memetik strawberry..hihi...yg gambar second ni duk cari abang(panggilan untuk anak bongsu nida yg bakal dapat adik) nak menyakatlah tu....hukhuk....


haaaaaaaaaaaaa kan dah cakap nilah keje dia...adam ni perangai dia mmang suka menyakat budak2 lagi2 lelaki.....tngok muka abang tu,msti dlam hati(apa la cik adam ni,suka benor nyakat i,..nak lari ke x?,nak lari ke x?...haha)


"ejak,cepatla tngkap gambar i ni....da lama i ready ni.."kata padil.kalau ikutkan dua org nila yg slalu menyakat kakak n abang tapi hari ni diorg pon duk sibuk petik strawberry.hahah...yg baju putih nila adik paling bungsu kitorang,ejak a.k.a poksu...(terrer poksu tgkap gambar xpandang pun....hihi)


Lepas dah berstrawberry-berryan,kitorang ke tempat my mum nak beli sayur2...kalau kat Cameron ni yang slalu org beli adalah brokoli,jagung(sgt manis n bole dmkn bgitu sja),and cendawan sbab murah...segar2 lagi tuh...:)...n sempatla kitorang singgah tengok souvenir...n me n nida da start nak kumpul pelekat peti sejuk tuh,padahal org nak lama kumpul,kitorang barula nak start.....hahhahah.....


Nilah cucu sulung Pak Aziz n Kak Mah,hehe...nila kakak.Besarnye strawberry kakakkkk???Dulu masa kecik2 susah nak dukung2 dia ni slalu nanges sbab xkenal kan,skang dah besar dah ok dah.Manja ngan Cikna(panggilan untuk i lerrrr) lagi...hehe....


Okey our next destination,org kata "must place to go"kalo datang Cameron Highlands.Sbab kat Bharat Tea ni served macam2 jenis air teh....ada Lemongrass Tea,Tea Float,Strawberry shake n macam2 la yang berkaitan ngan Teh n Strawberry.So we all decide nak menghilangkan dahaga kat sini dulu sbelum ke next destination.Kat sini jugak bole turun ke ladang teh ambik2 gambar...heheh...tapi view dia mmang cantikla,hijau je...TENANG jeee.....(turun sket power rabun mata i skejap,hihi)


Actually Lemongrass Green Tea agak kontroversi sket hari tu sbab xde org sggup nak mnum.haha...adik i yg bongsu tula dengan kondifen-nye order...i pon ingat dia suka....hahahaha....skali rasa dia makkkkk aihhhhhh....so langkah selamat orderlah tea float ke,teh tarik ke,lagiii sedapppp....:)


Da setel minum,apalagi berphoto untuk kenang-kenangan la kan...bukan slalu dtg sni kn,lainla kalau Cameron ni kat sbelah umah,mmangla dah xyah bgambar sbab hari2 pegi...haha...kat sini memang syokkk dengan weather yg sgt2 sejuk n nyaman je...nampak x abg buat apa kat gambar sbelah tu???bahaya tu dah hulur2 kaki tu...hahaha....i plak berdialog ngan nida..."da,jum ar turun sne tgkap gambar"hihih...


Kenapa Tress Hermanas???sepatutnya Miss Tress Hermanas kan...(ala cite Spain yg best n femes tu...kitorang suka sgt layan cite tu dlu,heroin dia si Lisa Estrada tu memang sgt2 ayu n cantik.hermanas ni mksudnya adik-beradik pompuan,tress tu 3.hehehe.)Kenapa dgugurkan miss tu sbab i ngan nida da x "Miss" dah...cik zura sorang je lagi yang miss....heheh...nga tggu dia punya turn nak join club kitorang plak...hihih....i LOVE them so much,kitorang memang close n kepala sama.Kalau balik kg,mmang xkan lepaskan peluang kua ngan diorg...g shoppinglah makan2lah...hehe....for me,kawan datang n pergi,kecuali yang betul2 faham n pandai hargai kita.Tapi adik beradik kekal selamanya,susah senang bole mengadu,sgt2 memahami...InsyaAllah Allah akan pelihara hubungan baik kami nie....:D


Ni en hubby yang ambik gambar,barulah nampak sume family members kan...aik my mum xpndang sni?hihihi...syok tgk daun2 teh agaknye....hehe....saujana mata memandang tngok kebun teh ni...sejuk je mata:)



Ni plak kat Cameron Valley,bole turun bawah jejalan ke kebun teh. Kat sini pon ada tempat mnum2 Teh gak tapi kitorang dah mnum kat Bharat so jalan2 jela kt sni....after dis dtg try mnum kat sni plak.....hehe:)

Aikkk...ok plak angin abg nak berpeluk2 ngan cik adam.....hihih.....tapi muka tu cam takot2 gak tuh...kui3...


Ala2 manjanya abg nak cikna pimpin yeee....slalu xdapek cam gini ni...mama dia pon terkejut tengok...hahaha...

Before balik my mum gtau my dad ada pesan suruh beli pokok..memang my mum n dad ni suka menanam pokok...my dad soh beli pkok anggur...hehe....kat sini macam2 pokok djual,ada kaktus,mawar,ros...macam2la...my mum ckap kalo kete besar mau banyak lagi dia beli....hahahha....xpela nak buat mcamana,dtg kali ni Exora xsmpat kuar...hihih....

Next ingat nak ke MARDI,my sis gtau kat situ banyak buah2an segar tapi waktu pun dah petang so diorang nak gerak balik Kemaman lagi n xnak sampai sane malam.Nampaknya tibala waktu untuk pulang.Then kitorang berpecah,diorang ke timur,kami ke barat(yeke?apa2 jelah,haha)xpela next time bole datang lagi InsyaAllah:D


Otw balik i n adam sempat singgah kat Lata Iskandar ,bestla air terjun dia..last time dtang sni masa lawatan pengawas zaman skolah menengah.ingat lagi we all tangkap gambar ramai2 kat sini....kat tepi2 jalan kat sini pun ada gerai2 makan n kedai2 yg jual souvenir2...macam2 ada,kraftangan2 pun ada...

Bye2...masa untuk pulang n i'm so happy:D

P/s:kalau berminat nak baca blog my sis pon ok...actually dia lagi banyak upload banyak pic.kui3...http://iniblognida.blogspot.com/2011_04_01_archive.html

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...