CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

Special Day"D

Daisypath Anniversary tickers

Happy Old Day..

Daisypath Happy Birthday tickers

I belong to you...:*

i belong to you Pictures, Images and Photos

Monday, 27 June 2011

Resepi Paling Senang Di Dunia..

Assalamualaikum...

Today x hang out pun,just lepak umah..Adam pun terpaksa standby in case ada keje ke apa kan....memangla mood nak sangat kuar tengok wayang ke lepak2 ke tapi apakan daya,sometimes memang xleh nak terlalu ikutkan perasaan..cam hubby i yang sentiasa busy,so bila sesekali dia dapat lepak umah,rasa best sangat2...hehe...

Adam plak jenis suka makan kat umah,sebab tu kadang2 kul 3,4 pagi balik pun nak makan nasi....so i kul doblas pun kadang2 masak cam masak tengahari,ngan ayam masak pedas bagai....haha...tapi xle slalu ye coz xbaik untuk kesihatan...heee...

so today i decide nak masak...one of feveret adam is "Daging Black Pepper"very simple n i think nak share kat sini manala tau ada waktu malas kita datang n nak masak,so mesti nak masak yang simple2 je kan....n ni paling SIMPLE di dunia!!!!!hehehe...tapi kalau yang jenis all the time memang rajin,i salute lah...heeeee....

BAHAN-BAHAN


daging (di hiris2)


bawang besar (hiris)
saleri(optional..nak guna boleh,xnak pun takpe)
minyak masak secukupnya


Perencah Seri Aji Black Pepper(actually dulu Tesco ada perencah lada hitam camni tapi suddenly da xde,padahal lagi sedap)

CARANYA

Panaskan minyak dengan api kuat
dah cukup panas,then masukkan daging..
pastu masukkan saleri n bawang..


kacau2 bagi daging2 masak sekata
last skali masukkan perencah.(perencah+ sedikit air)
kacau2 dalam 2,3 minit siap!!!


Another way nak masak dengan guna bahan yang sama adalah...follow je 

sampai goreng daging+saleri xmau(tukar ngan hirisan bawang putih)+bawang merah...
tapi after that tak masukkan perencah tapi tukar dengan masukkan sedikit sos tiram n kicap...
kacau rata n masukkan perasa....
n then kalau nak letak kayu manis pon boleh....

SIAP!!!pun paling senang di dunia....hhehehe...(cedok idea sket2 dari adik i masak lokan xsilap,hihi)



Actually saleri tu i pandai2 sendiri masukkan sebab for me n adam,we all memang suka saleri.Saleri adalah sayur yang berbatang lembut,kaya dengan zat besi, kalsium, fosforus, sodium, potassium, magnesium, karotin, vita A, B komploeks dan C. Digunakan secara tradisional bagi menurunkan tekanan darah tinggi.

 Amalan memakannya boleh menghilangkan pening- pening dan sakit kepala yang berpunca daripada tekanan darah tinggi. Juga dapat melancarkan pusingan haid, mengatasi masalah keputihan dan merawat penyakit kulit, jerawat serta ruam. 

Bagi mereka yang mempunyai masalah sembelit atau penghadaman, kisarkan epal hijau dengan saleri dan diminum setiap pagi sebelum sarapan. Ia dapat membersihkan saluran usus serta membuang toksid dengan pantas menerusi sistem pencernaan. Zat masam epal hijau merupakan pembersih tubuh yang sangat baik

.Cara yang lain ialah dengan memotong batang saleri kecil- kecil kemudian ditumbuk halus. Masukkan sedikit air dan gula kemudian di kacau hingga hancur sebelum diminum.

2 comments:

Jue said...

lina..
aku rasa aku kenal je bekas yg isi bawang ngan daun saleri tu..muhahahaha..

azlina_muhammad said...

hahaha mestila kenal jue,haha,,,aku ada banyok...shhhhh....

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...